HTML

népszámolok

Népszámláló biztos vagyok, vannak tapasztalataim, ezeket irom le, szigorúan név és cim nélkül.

Friss topikok

Címkék

egy kis elmélkedés

2011.10.01. 22:07 oc

Sajnos olvastam az indexes cikk sorozatot, blogot [index.hu/belfold/nepszamos/].

Az író stílusa annyira nem tetszik, de amik még jobban elkeserítettek, azok a kommentek. Ennyi bizalmatlan, paranoiás embert... És mindig ugyanazok a kérdések ismétlődnek:
- mi az hogy anonim, ott a cím...
- miért kellenek ezek az adatok?
- minek a munkaadó adatai, valami új adóbevezetését találják ki belőle?
- miért fizetünk ennyit ezért, miközben minden adat ott van az adatbázisokban?
stb...

A véleményem:
pártatlanul, érdekességből végzem ezt a munkát. [persze a pénz se jön rosszul]
hiszem, hogy a felvett adatok jó helyre kerülnek és _tényleg_ nem készül belőlük semmilyen káros lista, kimutatás a hatalom számára. az eredmény pedig igenis hasznos: egy olyan adathalmaz, melyből számtalan érdekes információ nyerhető. Azaz az elkészült adathalmaz egy eszköz, amit fel lehet használni jól és rosszul. Bizom benne, hogy jól használják majd fel, ezeket az adatokat is alapul veszik pályázatok, támogatások kiirásánál, döntéseknél. Garancia persze semmire sincs, de ahogy 10 éve sem történt semmilyen retorzió, én most sem várok semmi ilyesmit.

Anonim? Igen. Visszakereshető a válaszadó? Talán. Ugyanis ha valaki nem a bejelentett lakcímén válaszol, onnantól nagyon nehéz visszafejteni a kérdőívet. Természetesen meg van a lehetőség, hogy állandó, bejelentett cím esetén a lakcím alapján "ott fent" megnézzék, ki lakik ott és máris tudják, ki mit válaszolt. Tehát ha az adatok kikerülnek a KSHtól [ami elvileg nem történhet meg], és olyan hatalom kezébe kerül, amely hozzáfér BM adatbázishoz, akkor igen, kideríthető, ki válaszolt. A törvényi garanciák azonban mindezt megakadályozzák.

De visszakérdezek? mi van, ha kiderül, ki válaszolt? Milyen adatok szerepelnek a kérdőíven? Lakhely, születési idő, iskolák, munkakör. Ezek titkosak? Ezek közül mi az, ami nincs bent ilyen-olyan adatbázisban? Sokan mondták, ha egy lakásban csak albérlők laknak, akkor elővehetik a tulajt, hogy vajon adózik e a lakás kiadása után. Egyrészt ezt nem hiszem, de akár lehetséges is. Ugyanakkor úgy gondolom, az ország azért tart itt [bármennyire is modoros ez a szöveg], mert kevesen fizetnek adót. Így a sok rettegő közül akad jó néhány, aki azért fél nyilatkozni, mert valami vaj van a füle mögött.
Mindettől függetlenül én továbbra is a statisztikai lehetőséget látom a népszámlálásban.

Végezetül: minek népszámlálni, hisz az adatbázisokban minden szerepel már. Ez részben igaz, hisz az adatbázisok egyrészt nem pontosak [az én cimjegyzékemben eddig 5 pontoatlan cimet találtam...], másrészt a BM, NAV, TB adatbázisa nincs összekötve. Ugyanakkor én nem is biztos, hogy szeretném, hogy a tudtom nélkül, adatbányászat módszerével számoljanak meg. Hiszen így már tényleg mindent, de mindent megtudnak rólam [név, cim, bankszámlaszám, BAR listás státusz...].

A mostani aggodalom valószínűleg az utolsó, 10 év múlva biztosan nem lesz papíralapú kérdezés.

Tervezem, hogy egy kis nemzetközi körképben bemutassam, Európában hogy zajlik a számlálás. Minden csak attól függ, mennyire szív le a munka. :)

Holnap pihenőnapot tartok mindkét munkámban, kérdőívet azonban töltök majd, családom kért meg, hogy segítsek.
 


 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nepszamolok.blog.hu/api/trackback/id/tr573270946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása